JM special: voedingsadvies voor kids

Naar aanleiding van de vragen die jullie gesteld hebben via Facebook, zal diëtist Sanne van Ooijen van Diëtistenpraktijk Food & So jullie de komende periode antwoord gaan geven op al jullie vragen.
In Deel 1 van deze JM special geeft Sanne lunch tips voor de kids.

De gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een kind van 4-8 jaar voor ontbijt en lunch is:

3-4 sneetjes brood, ½ plak kaas, 400 ml melkproducten (over een hele dag), 15-20 gram halvarine (ieder sneetje besmeerd), 60-80 gram vlees(waren) (inclusief stukje vlees bij de avondmaaltijd) en 1-2 stuks fruit.

 

De gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een kind van 9-13 jaar voor ontbijt en lunch is:

4-5 sneetjes brood, 1 plak kaas, 600 ml melkproducten (over een hele dag), 20-25 gram halvarine (ieder sneetje besmeerd), 80-100 gram vlees(waren) (inclusief stukje vlees bij de avondmaaltijd) en 2 stuks fruit.

 

Hierin kan je natuurlijk eindeloos variëren en je hoeft je kind niet iedere dag een sneetje brood (mee) te geven. Als je kind het lekker vindt om iedere dag een sneetje brood te eten is dat natuurlijk ook prima, maar vinden ze het lekker om af te wisselen dan zijn dit misschien leuke ideeën voor de lunch en de lunchbox.

 

Wraps

Wraps belegd met kipfilet en een beetje tomatensalsa of roomkaas. Snij de wraps in kleine hapklare stukjes, dat eet makkelijker voor je kind. Geef hierbij wat stukjes komkommer, wortel of fruit en je kind heeft een heerlijke lunch.

afbeelding: vikorn.nl

Omelet met kaas en groenten

Maak voor de lunch een grote omelet met kaas en groenten, eventueel met wat gekookte aardappelen erdoorheen en eet er met z’n allen van. Je kan dit ook in kleine stukjes koud in de lunchbox doen naast een lekkere boterham.

 

Gekookt eitje
Geef bij de boterham een gekookt eitje om uit te lepelen.

 

Volkoren crackers

Wat kinderen ook vaak lekker vinden is om, in plaats van een 2e boterham, 1 of 2 volkoren crackers te nemen. Beleg deze lekker met smeerkaas en, als ze het lekker vinden, een paar plakjes tomaat of komkommer. Of beleg hem met plakjes fruit zoals banaan of aardbei.

 

Fruitsmoothie

In plaats van melk kan je ook een keer een fruitsmoothie met vers fruit en yoghurt geven. Dit vinden kinderen vaak heerlijk.

afbeelding: whatlisacooks.com

Tostie ham kaas

Een lekkere tosti met ham en kaas, maak deze van volkoren of bruine boterhammen. Beleg eventueel ook met een beetje ananas of tomaat als ze dit lekker vinden. Doe eventueel ook een klein beetje geraspte kaas op de boterham en doe hem nog 3 minuutje op 150 graden in de oven. Dan heb je de lekkerste tosti.

 

Yoghurt met fruit

Naast een volkoren product als een boterham of een broodje kan je een bakje yoghurt geven met wat fruit erdoorheen.

 

Bruine pistolet

Een bruine pistolet is een goede vervanging van ongeveer 2 boterhammen en lekker voor de afwisseling.

 

Bruine bollen

1 of 2 zachte bruine bollen in plaats van een boterham is ook lekker voor de afwisseling.

 

 

afbeelding: halfbakedharvest.com

Kinderen zijn in de groei en daarom is het belangrijk dat je kind alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar ook voedingsvezels, deze zijn belangrijk voor een goede stoelgang en vind je in fruit, groente, aardappelen en volkoren producten.

 

Koolhydraten leveren je kind energie en zijn belangrijk voor de hersenen. Deze vind je producten als brood, aardappelen, fruit, melk. Je kind kan hier niet zonder.

Eiwitten zijn een bouwstof voor de spieren en botten en vind je in melkproducten, vlees, vis en ei. Erg belangrijk in de groei dus.

Vetten leveren ook energie maar zijn ook een belangrijke leverancier van bepaalde vitamines. Daarom is het dus belangrijk dat je de boterham of het broodje altijd besmeerd met halvarine of margarine. Ook producten als vlees, vis en melk leveren vet.

 

Binnenkort Deel 2 van deze JM special op de website!

 

Bekijk ook deze Specials

Deel 2 - creatief met groenten
Deel 1 - lunchtips
Deel 3 - voedingstips bij sporten
Deel 4 - drinken voor je kindje

meest bekeken musthaves

Gratis download: Sint kalender
Wintervakantie aan de Zeeuwse kust
Zwemvest Decathlon

facebook

instagram