JM special: Drinken voor je kindje

Naar aanleiding van de vragen die jullie gesteld hebben via Facebook, zal diëtist Sanne van Ooijen van Diëtistenpraktijk Food & So jullie de komende periode antwoord gaan geven op al jullie vragen.
In Deel 4 van deze JM special geeft Sanne advies over drinken voor je kindje.

 

Vraag van Marina:

Hoi Sanne, ik heb een vraag over roosvicee, is dit nu wel of niet slecht voor mijn zoontje van 3? Het liefst drinkt hij heel de dag door roosvicee, maar dit is natuurlijk niet goed. We wisselen het nu af met groene thee (uit pak). Water drinkt hij een paar slokjes en melk vind hij niks. Wat zijn nog andere alternatieven?

 

We weten allemaal dat er veel suiker in frisdranken, sappen en siroop kan zitten. Maar wat nou als je kindje geen water of thee wil drinken. Niks drinken is geen optie dus dan maar andere alternatieven.


De aanbevelingen voor dreumes en peuter is circa 750 ml per dag, dit is inclusief de melk die ze iedere dag nodig hebben (zo’n 300 ml). Dan blijven er dus wel een paar bekertjes over.

 

Je kan uiteraard wel gebruik maken van siroop of diksap maar zorg ervoor dat je dit heel dun aanlengt. Een paar druppeltjes geeft al een smaakje en je zal merken dat je kind hier vaak al genoegen meeneemt.

 

Ook met andere sappen zoals bijvoorbeeld appelsap. Je kan je kind een volle beker appelsap geven maar je kan ze ook laten wennen aan een bekertje half appelsap half water. Dan maak je de appelsap wat dunner maar heeft het drinken toch een lekker smaakje.

 

Wil je kind niet aan de thee? Probeer eens een thee met een lekker smaakje zoals aardbei of framboos, misschien vinden ze dat juist wel heel lekker.

 

Ice tea uit een pak kan goed klinken. Het is immers koude thee. Maar hier kunnen ook veel suikers in zitten. Kijk goed naar de verpakking en lees het etiket bij twijfel.

 

Ook bij light producten moet je goed opletten. Hier zitten dan geen suikers in maar wel zoetstoffen. Zorg ervoor dat je kind niet meer dan 2 bekertjes light producten per dag krijgt.

Bron: voedingscentrum

Heb je een keer tijd over in het weekend. Maak dan eens zelf limonad Ook meteen leuk om met je kind samen te doen.

Pureer wat fruit in de blender. Haal dit door de zeef en verdun het met water. Nog een keer goed blenden en je hebt je eigen zelfgemaakte limonade. Een leuk rietje erin en drinken maar! Voor kinderen ook nog eens extra leuk als ze dit zelf gemaakt hebben.

 

Heeft je kind de schoolgaande leeftijd dan is het ook heel goed uit te leggen waarom het beter is om af en toe te kiezen voor water of thee. Kinderen snappen meer dan je denkt en het voelt voor kinderen veel beter als ze zelf de verantwoorde keuze maken dan dat deze voor ze gemaakt wordt.

 

Conclusie: water of thee is natuurlijk het beste. Maar wil jouw kind hier echt niet aan probeer dan alle dranken zo dun mogelijk aan te lengen. Een paar kleine bekertjes dun aangelengde limonade kan echt geen kwaad in een verder goed eetpatroon passend bij de leeftijd. En heb je eens tijd maak dan samen je kind je eigen verse limonade!

Bekijk ook deze Specials

Deel 2 - creatief met groenten
Deel 1 - lunchtips
Deel 3 - voedingstips bij sporten
Deel 4 - drinken voor je kindje

meest bekeken musthaves

Gratis download: Sint kalender
Wintervakantie aan de Zeeuwse kust
Zwemvest Decathlon

facebook

instagram